Jesteś tutaj: BLOG Pesto z pestek dyni
Pesto z pestek dyni
Dodany: 06.11.2023 13:36:00
Pesto z nasion dyni to ciekawa i aromatyczna odmiana tradycyjnego pesto włoskiego. Nasiona dyni nadają temu daniu subtelny smak i konsystencję, tworząc jednocześnie wyjątkową kompozycję smaków. To pesto jest nie tylko pyszne, ale także pełne wartości odżywczych, dzięki obecności nasion dyni, które są źródłem białka, błonnika i cennych składników mineralnych. Gotowanie pesto z nasion dyni to szybka i prosta sprawa, a efekty są satysfakcjonujące. Przygotujmy je razem i dodajmy wyjątkowego smaku naszym potrawom!
Składniki:
- 1/2 szklanki nasion dyni
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- Sól himalajska i pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od prażenia nasion dyni na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się lekko złociste i zaczną wydobywać aromat. Przesuwaj je często, aby się nie przypaliły.
- Jeśli używasz orzechów włoskich, także praż je na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się delikatnie rumiane.
- Przeniesiony prażone nasiona dyni (i ewentualnie orzechy włoskie) do miksera kuchennego lub blendera.
- Dodaj do nasion dyni posiekany czosnek, starty parmezan, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek.
- Włącz mikser lub blender i miksuj wszystkie składniki na gładką masę. W zależności od preferencji konsystencji, możesz dodać więcej oliwy z oliwek lub soku z cytryny.
- Dopraw pesto solą i pieprzem według własnego smaku.
- Przenieś przygotowane pesto do słoika lub pojemnika do przechowywania, przykryj go i przechowuj w lodówce. Pesto z nasion dyni można przechowywać przez kilka dni.
Kategorie
Ostatnie wpisy
Polecane produkty
34.89PLN
11.79PLN
19.79PLN
28.99PLN
7.99PLN
15.99PLN
8.79PLN