Jesteś tutaj: BLOG Pesto z pestek dyni

Pesto z pestek dyni

Dodany: 06.11.2023 13:36:00

Pesto z nasion dyni to ciekawa i aromatyczna odmiana tradycyjnego pesto włoskiego. Nasiona dyni nadają temu daniu subtelny smak i konsystencję, tworząc jednocześnie wyjątkową kompozycję smaków. To pesto jest nie tylko pyszne, ale także pełne wartości odżywczych, dzięki obecności nasion dyni, które są źródłem białka, błonnika i cennych składników mineralnych. Gotowanie pesto z nasion dyni to szybka i prosta sprawa, a efekty są satysfakcjonujące. Przygotujmy je razem i dodajmy wyjątkowego smaku naszym potrawom!

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od prażenia nasion dyni na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się lekko złociste i zaczną wydobywać aromat. Przesuwaj je często, aby się nie przypaliły.
  2. Jeśli używasz orzechów włoskich, także praż je na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się delikatnie rumiane.
  3. Przeniesiony prażone nasiona dyni (i ewentualnie orzechy włoskie) do miksera kuchennego lub blendera.
  4. Dodaj do nasion dyni posiekany czosnek, starty parmezan, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek.
  5. Włącz mikser lub blender i miksuj wszystkie składniki na gładką masę. W zależności od preferencji konsystencji, możesz dodać więcej oliwy z oliwek lub soku z cytryny.
  6. Dopraw pesto solą i pieprzem według własnego smaku.
  7. Przenieś przygotowane pesto do słoika lub pojemnika do przechowywania, przykryj go i przechowuj w lodówce. Pesto z nasion dyni można przechowywać przez kilka dni.