Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Kurczak teriyaki z sezamem

Kurczak teriyaki z sezamem

Dodany: 09.08.2022 10:40:06

Jest to jedno z naszych ulubionych dań. To bardzo prosty, ale pyszny, pachnący sezamem i kolendrą kurczak.Ma wspaniały smak w stylu orientalnym. Jako dodatek do dania polecamy ryż basmati lub mieszankę dzikiego i basmati.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka 
  • 8 łyżek marynaty teriyaki 
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej 
  • garść świeżej kolendry
  • łyżka oleju sezamowego
  • olej z pestek winogron 

Sposób przygotowania

Pokrój kurczaka w paski. Następnie obtoczyć go w marynacie teriyaki i sosie sojowym. Kurczaka odsączyć, posypać skrobią, a następnie umieścić na dobrze rozgrzanym oleju (pestki winogron). Gdy mięso się zarumieni, dodać do niego marynatę. Na pewno nic nie zostanie. Następnie dodać posiekaną cebulę. Smaż cebulę jeszcze przez kilka minut. Powinna być już jędrna. Wmieszać ziarna sezamu, lekko podprażone na patelni żaroodpornej.

Danie można podawać w miseczkach, skropione olejem sezamowym i posypać świeżą kolendrą. Jako dodatek do dania proponuję ryż basmati lub połączenie dzikiego ryżu i ryżu basmati.

Smacznego:)