Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Deser z tapioki z musem mango

Deser z tapioki z musem mango

Dodany: 04.10.2022 11:41:44

Składniki:

400 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego

1/3 szklanki tapioki

1/4 szklanki ksylitolu

ekstrakt z wanilii

szczypta soli

Sos:

1 duże mango

2 łyżki cukru trzcinowego

sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • Umieść granulki tapioki w mleku kokosowym lub innym mleku roślinnym i pozostaw w lodówce na 2 godziny.
  • Po 2 godzinach dodaj do mieszanki ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i ksylitol. 
  • Całość należy gotować przez około 15 minut, aż perełki tapioki staną się półprzezroczyste i miękkie.
  • Nadszedł czas na przygotowanie sosu. Mango należy obrać i pokroić na kawałki.Gotujemy przez minimum 10 minut na małym ogniu, następnie można dodać do garnka ksylitol  i sok z cytryny.
  • Ugotowaną tapiokę przełożyć do pucharków. Dodaj sos z mango i udekoruj malinami. Deser możesz schłodzić w lodówce, lub podać na ciepło.