Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Dania Fit Chlebek bananowy z orzechami brazylijskimi

Chlebek bananowy z orzechami brazylijskimi

Dodany: 11.08.2024 08:02:10

Składniki: 

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów brazylijskich

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C i wyłóż formę do keksu papierem do pieczenia lub natłuść ją masłem.
  2. W dużej misce rozgnieć banany na puree.
  3. Dodaj roztopione masło lub olej kokosowy, brązowy cukier, ekstrakt waniliowy i jajko. Dokładnie wymieszaj.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  5. Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Dodaj posiekane orzechy brazylijskie i ponownie wymieszaj.
  7. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 60-70 minut, aż chlebek będzie złocisty, a wbity w niego patyczek wyjdzie suchy.
  8. Wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.