Jesteś tutaj: BLOG Rola witaminy K2 w organizmie

Rola witaminy K2 w organizmie

Wprawdzie witamina K została odkryta już w ubiegłym wieku, jednak to właśnie teraz zaczynamy w pełni rozumieć i doceniać jej rolę. Obecnie wiadomo, że jej funkcje w organizmie są znacznie szersze. Witamina K znana jest w dwóch postaciach. Witamina K1 (filochinon) znajduje się w roślinach, zaś witamina K2 (menachinon) występuje w mięsie, żółtku jaj i przetworach mlecznych. Generalną różnicą między dwoma związkami jest sposób ich transportu. Witamina K1 jest transportowana przez trójglicerydy, głównie do wątroby, a witaminę K2 transportują lipoproteiny LDL i HDL i dostarczana jest do różnych tkanek. Witamina K2 jest podzielona na kilka różnych podtypów, z których najważniejsze dla zdrowia człowieka są MK 4 i MK-7. Okazuje się, że Witamina K2 oprócz uczestnictwa w procesie krzepnięcia krwi, jest również kluczowa dla zdrowia ponieważ pełni dużą rolę w profilaktyce osteoporozy, jest niezbędna dla zdrowych i mocnych kości oraz zębów, a także chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Obecnie uważa się, że rola witaminy K2 jest równorzędna i tak sak samo ważna jak rola witaminy D, która odpowiada za mocne kości i zdrowe zęby. Przez to, że jej potężny składnik odżywczy odgrywa istotną rolę w wielu aspektach zdrowia jej niedobór lub nawet brak może być przyczyną występowania wielu chorób. Dzieje się tak ponieważ bardzo często niewłaściwa dieta oraz stosowanie niektórych leków może przyczynić się do wystąpienia niedoboru w organizmie witaminy K2. Kiedy mamy niedobór witaminy K2 we krwi, wchłonięty wapń „nie wie” gdzie ma podążać i może osadzać się w tętnicach, tworząc tam blaszkę miażdżycową. Jednocześnie w kościach następuje jego niedobór, co może prowadzić do rozwoju osteoporozy. O ile znalezienie innych witamin w produktach jest dosyć szybkie tak witaminę K2 należy szukać, uwaga - w produktach odzwierzęcych czyli mięsie i nabiale. Dobrym jej źródłem będą dojrzewające sery takie jak np. Gouda czy Brie a także wątróbka gęsią, jaja, masło i ciemne mięso drobiowe. Ale co najistotniejsze jej najbogatszym i najbardziej wartościowym źródłem jest..... natto czyli inaczej japońska potrawa przygotowana ze sfermentowanej soi. Niestety nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu odpowiednią dawkę witaminy K2. Niedobór witaminy K najczęściej może być spowodowany prowadzeniem nieodpowiednio zbilansowanej diety lub zaburzeniami dotyczącymi flory bakteryjnej w jelitach. Jej niedobór dotyczy również, a nawet przede wszystkim, wegan. Dlatego żeby zadbać o swoje zdrowie a przede wszystkim mocne kości, zęby i naczynia krwionośne można sięgnąć bo gotowe suplementy diety najczęściej do łykania w postaci tabletek zawierające właśnie witaminę K2. Dodatkowo przyjmowanie witaminy K2 wraz z wapniem i witaminą D może zwiększyć wytrzymałość kości oraz wpłynąć na poprawę ich zwartości mineralnej oraz poprawić szerokość kości udowej. Witaminy te razem stanowią optymalne wsparcie dla organizmu ale również przeciwdziałają wielu chorobom, takim jak nowotwory czy stwardnienie rozsiane. Zapotrzebowanie na odpowiednią ilośc witaminy zależy od takich czynników m.in. jak chociażby wiek, płeć, stan zdrowia czy poziom aktywności fizycznej.

Dzięki odpowiedniemu dziennemu spożyciu witaminy K2 z naturalnych źródeł lub w postaci suplementów można skutecznie zahamować powstawanie blaszki miażdżycowej, a tym samym zapobiegać zwapnieniu tętnic, które są przyczyną niewydolności krążeniowej.