Dlaczego warto stosować naturalne oleje ?
Skóra wymaga pielęgnacji przez cały rok. Jędrne, gładkie ciało to podstawa pięknego wyglądu. O odpowiednim nawilżeniu skóry twarzy i ciała w istotny sposób decyduje... tłuszcz, jeśli skóra wydziela za mało tłuszczu, trzeba ją wspomóc i nawilżyć za pomocą odpowiedniej pielęgnacji. W ostatnich czasach coraz więcej osób chętnie sięga po naturalne oleje, które stały się ostatnio bardzo modne w pielęgnacji zarówno ciała, włosów, jak i twarzy. Olejki nawilżają, wygładzają i uelastyczniają skórę, skutecznie przedłużając jej młodość. Za najlepsze oleje, które możemy stosować do codziennej pielęgnacji twarzy uważa się te, które mają wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak za nim sięgniemy po ten najlepszy, przeznaczony do naszego typu skóry warto poznać właściwości poszczególnych tłuszczów. Dzielą się one na trzy grupy. Podstawą tego podziału jest zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne naszej skórze do prawidłowego funkcjonowania. Im kwasów więcej, tym lepiej.
Jak dopasować olej do typu cery?
-
Oleje schnące - najlepiej sprawdzają się w pielęgnacji skóry tłustej i problematycznej. Mają lekką konsystencję, szybko się wchłaniają i nie pozostawiają na skórze tłustego filmu., np. olej z róży, jojoba, konopny, lniany, z wiesiołka, rokitnikowy, z orzecha włoskiego, malin, z ogórecznika, z nasion bawełny.
-
Oleje półschnące - przeznaczone do skóry normalnej i mieszanej, np. olej z migdałów, krokosza, sezamu, słonecznika, pestek moreli, olej arganowy.
-
Oleje nieschnące - to oleje o dość ciężkiej konsystencji. Takie, które wolniej się wchłaniają i mogą pozostawiać na skórze tłustą warstwę. Ich stosowanie poleca się do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej, wymagającej dogłębnego nawilżenia. np. olej kokosowy, makadamia, z awokado, orzechów laskowych, pestek dyni, pestek brzoskwini, oliwa z oliwek.
Rafinowany czy nierafinowany?
Oleje nierafinowane są wyciskane tylko mechanicznie (w prasach). Proces ten odbywa się bez udziału wysokich temperatur. Często oleje te są raz przecedzane aby usunąć z nich pozostałości roślinne. Nierafinowane oleje nie tracą witaminy E, która jest naturalnym konserwantem chroniącym je przed jełczeniem. Oleje nierafinowane są bogate w cenne kwasy tłuszczowe, fitosterole (obniżają zły cholesterol), lecytynę (ważna dla pracy mózgu), wiele witamin i minerałów. Nierafinowane oleje często nie są tak klarowne jak oleje rafinowane i nie posiadają tak długich terminów przydatności do spożycia. W zamian za te „niedogodności” posiadają swój smak i zapach, oraz kryją w sobie skarbnicę naturalnych składników odżywczych, witamin, minerałów, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz składników antyoksydacyjnych i prozdrowotnych.
Oleje rafinowane to oleje poddawane ekstrakcji silnie działającymi środkami chemicznymi (heksan) w wysokich temperaturach. Rafinacja jest bardzo skomplikowanym procesem, przebiegającym przy użyciu wysokiej temperatury i środków chemicznych – najczęściej heksanu. W czasie rafinacji (oczyszczania) następuje częściowe usunięcie tokoferoli, związków polifenolowych, steroli. Pod względem jakościowym jest gorszy od nierafinowanego, ale jego mocną cechą jest uniwersalność. Stosować go możemy zarówno do dań „surowych” np. do sałatek, w celu przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E, K) jak i do smażenia, pieczenia, grillowania.
Do najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych olejków naturalnych należą m.in. olej kokosowy, olejek arganowy, olej rycynowy, olej z drzewa herbacianego, olej macadamia, olej jojoba, olejek z pestek winogron. My postaramy się choć trochę przybliżyć wam właściwości każdego z nich.
Olej kokosowy
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Jest jednym z niewielu produktów, które mogą być sklasyfikowane jako "superfood", czyli jedzenie dobrze wpływające na ogólne zdrowie człowieka. Olej kokosowy zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych dzięki którym ma dużą wartość odżywczą i właściwości lecznicze. Paradoksalnie olej kokosowy jest najlepszym środkiem... na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi i otyłości (zwłaszcza tej brzusznej), gdyż nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii. Olej kokosowy może poprawić poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Wiele osób używa go do celów kosmetycznych, poprawia olejem kokosowym zdrowie i wygląd skóry i włosów dzięki temu, że chroni włosy przed uszkodzeniami, nawilża skórę i działa jak krem przeciwsłoneczny.
Olej arganowy
Olej Arganowy jest zdecydowanie jednym z najbardziej wartościowych surowców, tradycyjnie stosowanych do naturalnej pielęgnacji. W skład oleju arganowego w 80% wchodzą jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają zły cholesterol, natomiast wielonienasycone zwiększają naszą odporność, zmniejszają ryzyko chorób serca i krążenia oraz pozytywnie stymulują układ nerwowy. Olej arganowy jest również bogatym źródłem witaminy E, czyli antyutleniacza, który zwalcza wolne rodniki. Zabiegi upiększające z użyciem oleju arganowego to czysta rozkosz dla suchej skóry, zniszczonych włosów i słabych paznokci. Spowalnia też procesy starzenia się skóry, a zawarte w nim sterole powodują regenerację naskórka, co przydaje się w walce z bliznami, egzemą czy przebarwieniami. Regularne stosowanie oleju arganowego wzmacnia cebulki włosowe, przez co zapobiega ich wypadaniu. Sprawdza się również przy splątanych i rozdwajających się końcówkach. Nawilża skórę głowy, przywraca włosom jędrność, połysk i miękkość
Olej rycynowy
Nasze babcie polecały olej rycynowy jako remedium na niemal każdy problem. Był on uważany za uniwersalne domowe lekarstwo. Olej roślinny wytwarzany z nasion drzewa rącznika pospolitego to prawdziwe panaceum na różne dolegliwości. Kojarzymy go przede wszystkim z właściwościami przeczyszczającymi, ale może łagodzić bóle głowy oraz dokuczliwe bóle krzyża. Ma też wszechstronne właściwości pielęgnacyjne, dobroczynnie wpływa na włosy, rzęsy i brwi, doskonale oczyszcza twarz i zmiękcza skórę, nawet tę najtwardszą, na piętach. Pielęgnacyjne i odżywcze właściwości olejku rycynowego na włosy są zauważalne już po pierwszym zastosowaniu, przy regularnym stosowaniu olejku rycynowego można spodziewać się większych sukcesów, np.: zahamowanie wypadaniu włosów, ich wzmocnienie, nawilżenie i nabłyszczenie, nadanie im gęstości.
Olej z drzewa herbacianego
Praktyczny, niedrogi, o wielu zastosowaniach dla zdrowia i w życiu codziennym. Olejek z drzewa herbacianego to najbardziej wszechstronny i uniwersalny preparat naturalny, który niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Powinien koniecznie znaleźć się w każdej domowej apteczce. Jest niezwykle wszechstronnym naturalnym kosmetykiem, który pielęgnuje oraz leczy skórę. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, dezynfekującym i przeciwzapalnym doskonale sprawdzi się w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej oraz problematycznej skóry głowy.
Olej Makadamia
Olejek makadamia do kolejny olej, którego z powodzeniem używam w swojej codziennej pielęgnacji. Pozyskuje się go z orzechów drzewa makadamia, mających niezwykłe walory smakowe i odżywcze. Olej bogaty jest w witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 ) oraz witaminę E, zawiera lecytynę, fenole oraz wiele składników mineralnych. Nawilża, odżywia i regeneruje skórę suchą i łuszczącą się, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, wykazuje najsilniejsze z pośród olei właściwości antycellulitowe, silnie ujędrnia i napina zwiotczałą skórę. Sprawdzi się w pielęgnacji włosów sprawiając, że włosy odzyskują miękkość, sprężystość i blask.
Olej jojoba
Olej jojoba to cudowny, naturalny olejek, który produkuje się z nasion drzew jojoba. Jest on niezwykle uniwersalny i może być stosowany na skórę całego ciała, a także włosy. Zabiegi z olejkiem jojoba to doskonały sposób, aby utrzymać piękne i zdrowe włosy, paznokcie, a także skórę twarzy i ciała. Olej jojoba świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry suchej, którą nawilża, natłuszcza i zmiękcza.
Olejek z pestek winogron
Olej z pestek winogron pozyskuje się na drodze ekstrakcji z pokruszonych nasion, które stanowią produkt odpadowy przy produkcji wina, posiada wspaniały smak i aromat. Olejek z pestek winogron jest naturalnym antyoksydantem, czyli dobrym narzędziem do walki z upływającym czasem. Olej ten jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (trójglicerydy), tym samym jest niezastąpiony w pielęgnacji skóry suchej i starzejącej się. Witamina E obecna w oleju z pestek winogron wpływa na regulację poziomu cholesterolu we krwi, jest przeciwutleniaczem i pomaga chronić organizm przed licznymi chorobami powodowanymi przez wolne rodniki, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i równowagę organizmu, chroni komórki przed starzeniem i poprawia wygląd skóry