Risotto z pieczonymi burakami
Czy szukacie pomysłu na wykwintny, a jednocześnie nietuzinkowy obiad? A może planujecie romantyczną kolację, która zaskoczy Waszą drugą połówkę oryginalnymi smakami? Risotto z pieczonymi burakami to danie, które z pewnością sprosta tym oczekiwaniom. W rozgrzewającej palecie smaków tego włoskiego specjału, buraki wniosą słodycz i intensywny, ziemisty akcent, a także piękną, karmazynową barwę.
Przedstawiam przepis na risotto, które zachwyci każdego, kto ceni sobie połączenie prostoty wykonania z wyrafinowaną paletą smaków.
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 2 średnie buraki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 50 g parmezanu
- Oliwa z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Szczypior lub pietruszka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Zacznij od pieczenia buraków. Umyj je, owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 60 minut, aż staną się miękkie. Po ostudzeniu obierz je i pokrój w małą kostkę.
- W międzyczasie przygotuj bulion warzywny i podgrzej go na niewielkim ogniu.
- Na większej patelni na średnim ogniu zeszklij drobno posiekaną cebulę na oliwie z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj ryż arborio i smaż, mieszając, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Wlej wino i gotuj, aż prawie całe wyparuje.
- Po trochu dodawaj gorący bulion warzywny, mieszając i czekając, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż przed dodaniem kolejnej porcji.
- Gdy ryż będzie al dente, dodaj pieczone buraki, wymieszaj dokładnie.
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, a także wymieszaj z startym parmezanem.
- Poddusz jeszcze przez chwilę, aż risotto będzie kremowe, ale nadal z wyczuwalnym al dente ryżu.
- Przełóż na talerze i posyp szczypiorkiem lub pietruszką.
Risotto z pieczonymi burakami to danie idealne na wiele okazji. Będzie doskonałe na uroczysty, rodzinny obiad, jako fajerwerk smaków na przyjęciu z przyjaciółmi czy jako główne danie romantycznej kolacji we dwoje. Niezależnie od tego, jaka okazja stoi za przygotowaniem tego dania, jedno jest pewne – każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia!