Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Ciasto z rodzynkami

Ciasto z rodzynkami

Dodany: 13.10.2022 12:37:58

To szybki i łatwy przepis na ciasto z rodzynkami i cynamonem, który jest świetny dla niespodziewanych gości. Świetnie nadaje się na świąteczne stoły.

Składniki

  • 500 g mąki ryżowej
  • 15 dkg cukru lub ksylitolu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • łyżka cynamonu (opcjonalnie)
  • 15 dkg rodzynek sułtańskich
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka śmietany 18 proc.
  • szklanka gęstego jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • łyżeczka masła
  • Bułka tarta lub mąka

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem i sodą oczyszczoną. Dodaj szczyptę soli. W osobnej misce wymieszaj jajka, krem jogurtowy, olej i mleko.
  2. Ugotuj rodzynki sułtańskie we wrzącej wodzie. Pozwól im poleżeć  przez 5-10 minut, a następnie odcedzić i ostudź. W misce wymieszaj mokre składniki z cynamonem i rodzynkami. Użyj łyżki, aby wymieszać składniki.
  3. Przygotuj keksówkę (o wymiarach. 35x12 cm) posmaruj masłem. Następnie oprósz keksówkę bułką tartą lub mąką.
  4. Ciasto piec przez około godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem, cynamonem.