Blondie z białą czekoladą i orzechami macadamia
Dodany: 21.03.2023 13:00:06
Blondie z białą czekoladą i orzechami macadamia jest jasną odmianą słynnego ciasta brownie. Podobnie jak ciemne brownie z gorzkiej czekolady, jest kleiste wewnątrz, jakby nieco niedopieczone. To nieco papkowate wnętrze tego typu ciast jest w tym przypadku bardzo pożądanym efektem, dlatego ani brownie ani blondie nie należy piec zbyt długo. Ciasto jest mocno słodkie, wręcz przeszywająco słodkie, ale jednocześnie wciągające w nieskończoność. Warto użyć orzeszków macadamia, jednak z powodzeniem możesz je zastąpić migdałami lub nerkowcami.
Składniki
- 150 g cukru trzcinowego
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 170 g masła
- 2 jajka
- 150 g białej czekolady
- 75 g orzechów macadamia
Przygotowanie
- Umieść masło w rondelku i ogrzewaj na niskim poziomie ognia, aby roztopić. Nie gotuj, jedynie rozpuszczaj tłuszcz.
- Międzyczasie odpowiednią porcję cukru trzcinowego i cukru pudru przesianego przez sitko, wymieszaj. Usuń z ognia płynne masło, dodaj do niego mieszankę cukrową i mieszaj. Uwaga! Cukier nie rozpuści się, kryształki będą wyczuwalne, tak ma być. Masa maślano-cukrowa będzie przypominać zasmażaną bułkę tartą, jaką polewa się fasolkę szparagową.
- Jajka w oddzielnym pojemniku delikatnie rozmiksuj trzepaczką, nie ubijaj ich na gęstą pianę. Przelać mieszaninę jajek do masła i cukru i wymieszaj do połączenia.
- Do masy przesiej przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól i proszek do pieczenia. Połącz składniki ze sobą do gładkiej masy
- Na samym końcu posiekaj drobno białą czekoladę oraz orzechy macadamia. Dodaj do masy.
- Gotową masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 170 stopni koniecznie grzanie góra, dół, bez termoobiegu przez 35 minut.
- Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia, możesz schłodzić je w lodówce. Dopiero po tym pokroić w bloki. Idealne Blondi, tak jak Brownie powinno być miękkie i kleiste wewnątrz (jakby niedopieczone).
Kategorie
Ostatnie wpisy
Polecane produkty