Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Blondie z białą czekoladą i orzechami macadamia

Blondie z białą czekoladą i orzechami macadamia

Dodany: 21.03.2023 13:00:06

Blondie z białą czekoladą i orzechami macadamia jest jasną odmianą słynnego ciasta brownie. Podobnie jak ciemne brownie z gorzkiej czekolady, jest kleiste wewnątrz, jakby nieco niedopieczone. To nieco papkowate wnętrze tego typu ciast jest w tym przypadku bardzo pożądanym efektem, dlatego ani brownie ani blondie nie należy piec zbyt długo. Ciasto jest mocno słodkie, wręcz przeszywająco słodkie, ale jednocześnie wciągające w nieskończoność. Warto użyć orzeszków macadamia, jednak z powodzeniem możesz je zastąpić migdałami lub nerkowcami.

Składnikiblondie z białą czekoladą i orzechami macadamia

  • 150 g cukru trzcinowego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 170 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g białej czekolady
  • 75 g orzechów macadamia

Przygotowanie

  1. Umieść masło w rondelku i ogrzewaj na niskim poziomie ognia, aby roztopić. Nie gotuj, jedynie rozpuszczaj tłuszcz.
  2. Międzyczasie odpowiednią porcję cukru trzcinowego i cukru pudru przesianego przez sitko, wymieszaj. Usuń z ognia płynne masło, dodaj do niego mieszankę cukrową i mieszaj. Uwaga! Cukier nie rozpuści się, kryształki będą wyczuwalne, tak ma być. Masa maślano-cukrowa będzie przypominać zasmażaną bułkę tartą, jaką polewa się fasolkę szparagową.
  3. Jajka w oddzielnym pojemniku delikatnie rozmiksuj trzepaczką, nie ubijaj ich na gęstą pianę. Przelać mieszaninę jajek do masła i cukru i wymieszaj do połączenia.
  4. Do masy przesiej przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól i proszek do pieczenia. Połącz składniki ze sobą do gładkiej masy
  5. Na samym końcu posiekaj drobno białą czekoladę oraz orzechy macadamia. Dodaj do masy.
  6. Gotową masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 170 stopni koniecznie grzanie góra, dół, bez termoobiegu przez 35 minut.
  7. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia, możesz schłodzić je w lodówce. Dopiero po tym pokroić w bloki. Idealne Blondi, tak jak Brownie powinno być miękkie i kleiste wewnątrz (jakby niedopieczone).