Pesto bazyliowe z orzechami nerkowca
Dodany: 21.03.2023 13:00:06
Idea wykorzystania wyrafinowanego smaku liści bazylii w oryginalny sposób jest interesująca. Można je podać z makaronem lub jako pastę do smarowania chleba.
Składniki
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 70g orzechów nerkowca
- 30g migdałów
- 30g nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego parmezanu
- sok i starta skórka z 1 limonki
- 10 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Bazylie wraz z orzechami nerowca, migdałami i słonecznikiem zblendować (nie na gładką masę, tak aby orzechy były w postaci grudek). Następnie dodać parmezan, oliwę oraz czosnek i dalej blendować. Kolejno dodać sok z limonki, posypać startą skórką z limonki, przyprawić. I na koniec wszystko wymieszać.
Kategorie
Ostatnie wpisy
Polecane produkty
29.79PLN
23.99PLN
6.99PLN
2.99PLN
5.99PLN