Jesteś tutaj: BLOG Superfoods – super żywność

Superfoods – super żywność

Co to jest superfoods i jakie ma zalety ?

Termin „superfoods” został użyty po raz pierwszy przez Aarona Mossa w czasopiśmie „Nature Nutrition” w 1998 roku i do tego czasu na dobre zagościł w gazetach, czasopismach, marketingu i przemyśle spożywczym. Superfoods (super żywność) to elitarna grupa kilkudziesięciu najzdrowszych pokarmów roślinnych z całego świata, które dzięki unikalnemu składowi są rewelacyjnym źródłem wszystkich najważniejszych dla organizmu składników.  To produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, zawierających dużą ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych bioskładników oraz taka żywność, która sprzyja rozwojowi właściwej flory bakteryjnej jelit i jednocześnie hamuje wzrost grzybów i drożdży.

Jakie warunki musi spełnić produkt, by został nazwany superjedzeniem?

Warto na początku dodać, że mówiąc o superżywności, nie chodzi nam o suplementy wielowitaminowe czy wyciągi z egzotycznych roślin. Te nadzwyczajne produkty to warzywa i owoce oraz kilka innych popularnych składników diety. Zamiast zażywać tabletki, lepiej się skupić na konsumpcji superżywności, w której zgromadzone są w sposób naturalny znaczne ilości składników odżywczych. Do potraw, które przyrządzamy na co dzień, należy wprowadzić produkty, które zawierają najcenniejsze witaminy i minerały. Zaliczają się do niej produkty naturalne, które w porównaniu z innymi wpływają niezmiernie pozytywnie na zdrowie i ogólny stan psychiczny. Ponadto superżywność zapobiega chorobom i wpływa na ich leczenie oraz spowalnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo ważną cechą jest to, że  spożywanie jej, nie ma żadnych skutków ubocznych, albo pojawiają się bardzo sporadycznie. Ponadto warto podkreślić, że superżywność może być spożywana w swojej oryginalnej postaci i nie zwiera żadnych konserwantów oraz sztucznych dodatków. Żywność ta nie jest przetworzona przemysłowo, charakteryzuje się zazwyczaj niską wartością kaloryczną. Superżywność zawiera tak wiele ochronnych i zwiększających energię składników, że jedzenie ich przynosi większe korzyści niż zażywanie suplementów witaminowych. Najwspanialszą ich cechą jest naturalny bilans składników odżywczych, związków fitochemicznych i błonnika. Dzięki temu mają one zbawienny wpływ na organizm, zapobiegając wielu ciężkim chorobom. W jaki sposób? To głównie zasługa przeciwutleniaczy hamujących rozwój komórek nowotworowych, ale także witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, dzięki którym systemy: krwionośny, nerwowy, pokarmowy i odpornościowy – pracują wydajniej, czyli skuteczniej chronią przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Najprościej można powiedzieć, że superfoods to naturalny dopalacz czyli zastrzyk substancji odżywczych, których brakuje w naszej codziennej diecie.

Na co należy zwrócić uwagę?

Skupiając się na konsumpcji superżywności, warto zaznaczyć, że stanowi ona idealny, zdrowy dodatek do potraw, które przyrządzamy na co dzień. Mała porcja super żywności dostarcza tyle składników odżywczych, jakiej nie znajdziemy w kilogramach żywności przetworzonej przemysłowo i fast foodach, ponadto spożywanie takiej żywności da nam o wiele lepsze efekty zdrowotne niż sztucznie wytwarzane suplementy. Spożywając superżywność możemy mieć pewność, że nie będziemy odczuwać żadnych niedoborów. Z superżywności najczęściej spożywa się: zielony jęczmień, jagody goji, zieloną pszenicę, czekoladę, morskie ryby, algi, spirulina, brokuły, zieloną herbatę, chlorellę, nasiona chia, buraki i czosnek. Należy pamiętać, że lista produktów zaliczanych do superżywności to nie to samo, co codzienne menu. Dieta powinna być zróżnicowana, tak aby dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Witaminy czy błonnik to bardzo ważne, lecz niejedyne składniki niezbędne dla organizmu człowieka. Aby dieta była właściwa, powinno się spożywać także pokarmy zawierające odpowiednie ilości węglowodanów czy kwasów tłuszczowych, które dostarczą ciału energii. Ważne jest jednak, aby nie spożywać produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, które występują najczęściej w wyrobach cukierniczych i ciastkach. Należy również unikać tłuszczów występujących w tzw. konfiguracji trans, występujących masowo w fast foodach. Przyczyniają się one do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, zwiększając ryzyko chorób układu krążenia.  We współczesnym świecie, gdzie nieustannie mamy do czynienia z pędzącym życiem bardzo trudno odżywiać się regularnie, zdrowo oraz prowadzić zdrowy styl życia. Pamiętaj! Wystarczy różnorodność i ilość korzystnych składników by cieszyć się prawidłowym funkcjonowaniem organizmu. 

Co to jest superfoods i jakie ma zalety ?

Termin „superfoods” został użyty po raz pierwszy przez Aarona Mossa w czasopiśmie „Nature Nutrition” w 1998 roku i do tego czasu na dobre zagościł w gazetach, czasopismach, marketingu i przemyśle spożywczym. Superfoods (super żywność) to elitarna grupa kilkudziesięciu najzdrowszych pokarmów roślinnych z całego świata, które dzięki unikalnemu składowi są rewelacyjnym źródłem wszystkich
najważniejszych dla organizmu składników. To produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, zawierających dużą ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych bioskładników oraz taka żywność, która sprzyja rozwojowi właściwej flory bakteryjnej jelit i jednocześnie hamuje wzrost grzybów i drożdży.

Jakie warunki musi spełnić produkt, by został nazwany superjedzeniem?

Warto na początku dodać, że mówiąc o superżywności, nie chodzi nam o suplementy wielowitaminowe czy wyciągi z egzotycznych roślin. Te nadzwyczajne produkty to warzywa i owoce oraz kilka innych popularnych składników diety. Zamiast zażywać tabletki, lepiej się skupić na konsumpcji superżywności, w której zgromadzone są w sposób naturalny znaczne ilości składników odżywczych. Do potraw, które przyrządzamy na co dzień, należy wprowadzić produkty, które zawierają najcenniejsze witaminy i minerały. Zaliczają się do niej produkty naturalne, które w porównaniu z innymi wpływają niezmiernie pozytywnie na zdrowie i ogólny stan psychiczny. Ponadto superżywność zapobiega chorobom i wpływa na ich leczenie oraz spowalnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo ważną cechą jest to, że spożywanie jej, nie ma żadnych skutków ubocznych, albo pojawiają się bardzo sporadycznie. Ponadto warto podkreślić, że superżywność może być spożywana w swojej oryginalnej postaci i nie zwiera żadnych konserwantów oraz sztucznych dodatków. Żywność ta nie jest przetworzona przemysłowo, charakteryzuje się zazwyczaj niską wartością kaloryczną. Superżywność zawiera tak wiele ochronnych i zwiększających energię składników, że jedzenie ich przynosi większe korzyści niż zażywanie suplementów witaminowych. Najwspanialszą ich cechą jest naturalny bilans składników odżywczych, związków fitochemicznych i błonnika. Dzięki temu mają one zbawienny wpływ na organizm, zapobiegając wielu ciężkim chorobom. W jaki sposób? To głównie zasługa przeciwutleniaczy hamujących rozwój komórek nowotworowych, ale także witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, dzięki którym systemy: krwionośny, nerwowy, pokarmowy i odpornościowy – pracują wydajniej, czyli skuteczniej chronią przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Najprościej można powiedzieć, że uperfoods to naturalny dopalacz czyli zastrzyk substancji odżywczych, których brakuje w naszej codziennej diecie.

Na co należy zwrócić uwagę?

Skupiając się na konsumpcji superżywności, warto zaznaczyć, że stanowi ona idealny, zdrowy dodatek do potraw, które przyrządzamy na co dzień. Mała porcja super żywności dostarcza tyle składników odżywczych, jakiej nie znajdziemy w kilogramach żywności przetworzonej przemysłowo i fast foodach, ponadto spożywanie takiej żywności da nam o wiele lepsze efekty zdrowotne niż sztucznie wytwarzane
suplementy. Spożywając superżywność możemy mieć pewność, że nie będziemy odczuwać żadnych niedoborów. Z superżywności najczęściej spożywa się: zielony jęczmień, jagody goji, zieloną pszenicę, czekoladę, morskie ryby, algi, spirulina, brokuły, zieloną herbatę, chlorellę, nasiona chia, buraki i czosnek. Należy pamiętać, że lista produktów zaliczanych do superżywności to nie to samo, co codzienne menu. Dieta powinna być zróżnicowana, tak aby dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Witaminy czy błonnik to bardzo ważne, lecz niejedyne składniki niezbędne dla organizmu człowieka. Aby dieta była właściwa, powinno się spożywać także pokarmy zawierające odpowiednie ilości węglowodanów czy kwasów tłuszczowych, które dostarczą ciału energii. Ważne jest jednak, aby nie spożywać produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, które występują najczęściej w wyrobach cukierniczych i ciastkach. Należy również unikać tłuszczów występujących w tzw. konfiguracji trans, występujących masowo w fast foodach. Przyczyniają się one do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, zwiększając ryzyko chorób układu krążenia. We współczesnym świecie, gdzie nieustannie mamy do czynienia z pędzącym życiem bardzo trudno odżywiać się regularnie, zdrowo oraz prowadzić zdrowy styl życia. Pamiętaj! Wystarczy różnorodność i ilość korzystnych składników by cieszyć się prawidłowym funkcjonowaniem organizmu.