Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Wegański gulasz z soczewicą i warzywami

Wegański gulasz z soczewicą i warzywami

Dodany: 05.04.2024 08:46:07

Witamy na naszym blogu Trzy Ziarna, gdzie dzielimy się z Wami naszymi ulubionymi przepisami. Dzisiaj chcemy przybliżyć Wam przepis na niesamowicie aromatyczny i rozgrzewający wegański gulasz z soczewicą i warzywami. To doskonała propozycja dla tych, którzy pragną smakowitych roślinnych alternatyw dla klasycznych mięsnych dań. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad, przyjęcie dla przyjaciół, a nawet jako wartościowy posiłek po treningowy!

Składniki: 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 400 g pomidorów w puszce (krojonych lub całych)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 szklanki warzywnego bulionu
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej oliwę w dużym garnku, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się przezroczysta.
  2. Dodaj marchewkę, seler naciowy oraz paprykę. Smaż przez 5 minut, dodając pieczarki po kilku minutach.
  3. Wsyp soczewicę, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, kumin, oregano oraz tymianek. Wszystko razem wymieszaj.
  4. Zalej składniki bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, aż soczewica będzie miękka.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a całość posyp posiekaną kolendrą lub pietruszką przed podaniem.

Taki wegański gulasz z soczewicą i warzywami to pełnowartościowy i pożywny posiłek, który z pewnością zachwyci wszystkich gości, niezależnie od okazji. Zachęcamy do eksperymentowania z zaproponowanymi składnikami i do dodawania ulubionych warzyw czy ziół. Smacznego!