Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Naleśniki z mąką migdałową

Naleśniki z mąką migdałową

Dodany: 10.08.2023 12:47:00

Naleśniki z mąką migdałową to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Składają się z mąki migdałowej, która nadaje im delikatny orzechowy smak, oraz erytrolu jako naturalnego słodzika bez dodatku kalorii. Po przygotowaniu naleśniki są miękkie, wilgotne i doskonale nadają się zarówno na słodkie, jak i wytrawne nadzienia.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka (może być krowie, roślinne, np. migdałowe, kokosowe itp.)
  • 2 łyżki erytrolu (lub więcej, w zależności od preferowanego stopnia słodkości)
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. kokosowy lub rzepakowy) do smażenia

Przygotowanie

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę migdałową, erytrol, jajka i mleko, aż uzyskasz jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie za gęste, można dodać trochę więcej mleka, a jeśli za rzadkie, można dolać odrobinę mąki migdałowej.
  2. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju na średnim ogniu.
  3. Naleśniki smaż z obu stron na złoty kolor, aż całe ciasto zostanie zużyte.
  4. Gotowe naleśniki możesz podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce, jogurt, syrop klonowy, masło orzechowe lub dżem bez dodatku cukru.

Teraz możesz cieszyć się smacznymi i lekkimi naleśnikami, które z pewnością przypadną do gustu zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim!