Kurczak w curry z mleczkiem kokosowym
Jesteście fanami egzotycznych smaków, które łatwo przenieść do domowej kuchni? Mamy dla Was przepis na kurczaka w curry z mleczkiem kokosowym – danie pełne aromatu, które rozgrzeje każdego miłośnika orientalnych przypraw. Ten przepis pasuje do wielu okazji: od codziennego obiadu po uroczystą kolację. Zaskoczcie swoich gości niespotykanym zestawem smaków, a przekonacie się, że azjatycka kuchnia może być niezwykle przystępna.
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 1 puszka mleczka kokosowego (około 400ml)
- 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego dla wzmacnienia smaku)
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 świeża papryczka chilli (opcjonalnie dla miłośników ostrości)
- 3 łyżki pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- Świeża kolendra do dekoracji
- Sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie olej i zeszklijcie na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Jeżeli lubicie pikantniejsze dania, dodajcie również posiekaną papryczkę chilli.
- Dodajcie kurczaka i smażcie, aż mięso będzie złociste z każdej strony.
- Wsypcie przyprawy – pastę curry, kurkumę, kolendrę i kminek. Smażcie wszystko razem przez około 2 minuty, mieszając, by mięso równomiernie się przyprawiło.
- Wlejcie mleczko kokosowe, doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Na końcu doprawcie całość sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotowe danie posypcie posiekaną kolendrą.
Danie to świetnie smakuje podane z białym ryżem lub pieczonymi warzywami. Kurczak w curry z mleczkiem kokosowym to świetna propozycja na przyjęcie z przyjaciółmi czy rodzinną kolację. Tajemnicą tego dania jest odpowiednia równowaga smaków – słodkiego mleczka kokosowego i ostrych przypraw. To kombinacja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia! Smacznego!