Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Jesienna tarta czekoladowo orzechowa

Jesienna tarta czekoladowo orzechowa

Dodany: 04.10.2022 09:57:41

Niesamowita jesienna tarta. Najlepszy czekoladowy spód z kruchego ciasta - smakuje jak chocolate chip cookies! Warstwa prażonych orzechów laskowych, ciągnącego się karmelu i gęstej czekolady. W tarcie będzie smakować jak nutella! Gorąco polecam

Składniki na kruchy spód

Mąka pełnoziarnista 160g

30g kakao

60g cukru pudru

Sól - szczypta

100g masła, zimnego

1 jajko

Wymieszaj razem mąkę, kakao i masło. Posiekaj szybko ciasto nożem, aż będzie wyglądało jak okruszki. Wmieszaj cukier, sól i jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformuj z ciasta kulę i zawiń ją w folię cling. Schładzaj w lodówce przez 30-60 minut.

Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką pszenną. Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość około 3 mm. Wyłóż nim formę do tarty. Następnie schłodzić w lodówce przez kolejne 30 minut. Aby obciążyć ciasto, oprósz schłodzone ciasto mąką pełnoziarnistą. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i posyp kulki ceramiczne na wierzchu.

Rozgrzej piekarnik do 220oC Zmniejsz temperaturę do 200oC. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut. Następnie wyjąć formę z piekarnika. Gdy spód będzie złotobrązowy, usuń wyłożony papier i wróć do piekarnika. Piec przez kolejne 8-10 minut. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na warstwę karmelową z orzechów laskowych 

300 g orzechów laskowych

180g cukru

1 łyżka miodu

50 ml wody

50 g masła

45 ml sera śmietankowego 36%

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 170oC. Często mieszać. Zdjąć skórki i wytrzeć je suchym ręcznikiem.

Umieścić miód, cukier i wodę w małym rondelku o grubszym dnie. Ciągle mieszając, gotuj mieszaninę, aż się rozpuści. Do rondla włóż termometr cukierniczy. Gotuj przez około 15 minut, mieszając tylko raz. W ciągu 15 minut temperatura termometru cukierniczego powinna osiągnąć 170oC. Karmel powinien mieć bursztynowo-złoty kolor.

Następnie zdejmij garnek z ognia. Wymieszaj masło i śmietankę, aż się rozpuszczą. Umieść masło i śmietankę z powrotem na palniku. Gotuj przez około minutę, cały czas mieszając. Dodaj na patelnię pekany, zostawiając kilka do dekoracji. Wymieszać. Wyłożyć masę na kruchy spód i pozostawić do schłodzenia w lodówce.

Składniki na czekoladowy ganache

3/4 szklanki 36% kremowego sera

170 g ciemnej czekolady

Podgrzać śmietankę w małym rondelku, odstawić na 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia. Podać czekoladę, wcześniej posiekaną i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Rozprowadź ganache na schłodzonej masie karmelowej i posyp pozostałymi orzechami. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!!