Gulasz ze śliwką
Dodany: 09.08.2022 10:40:06
To najlepszy gulasz na całym świecie. Robi się go z suszonych śliwek, które nadają mu niepowtarzalny aromat i smak. Choć wymaga trochę czasu, to danie jest warte wysiłku. Ten gulasz jest idealny na chłodne dni. Dzięki temu gulaszowi obiad staje się ucztą. Dodatki do niego są wspaniałe. W zależności od gustu można dodać chili, zielony groszek, seler, orzechy, oliwki. Zróbcie swoją własną wersję, ale nie zapomnijcie o śliwkach.
Składniki na 3 porcje
- 400g mięsa wołowego (rostbef i entrecote)
- 200g boczku wędzonego
- 2 marchewki
- 1 żółta cebula
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 suszone śliwki
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 400ml bulionu wołowego
- 1 pietruszka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
- Do rozgrzanego oleju w rondlu dodać kawałki boczku, mieszać i smażyć do uzyskania złotego koloru. Boczek należy przełożyć do miski.
- Wołowinę należy pokroić w plastry i doprawić mąką. Pozostawić mięso do zrumienienia na 5 minut.
- Do mięsa dodać zmielony czosnek, posiekaną cebulę, drobno posiekane chili oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Kontynuuj smażenie całości jeszcze przez 3 minuty.
- Następnie do rondla dodać wcześniej podsmażony boczek i śliwki. Zmniejsz ogień do niskiego i dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Gotuj gulasz przez 2 godziny na małym ogniu, aż wołowina będzie miękka. Posyp gulasz obficie pietruszką i podawaj ze świeżą bagietką, kaszą lub chlebem. Doprawić solą i pieprzem.Smacznego!!
Kategorie
Ostatnie wpisy
Polecane produkty