Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Kuchnia Polska Gulasz ze śliwką

Gulasz ze śliwką

Dodany: 09.08.2022 10:40:06

To najlepszy gulasz na całym świecie. Robi się go z suszonych śliwek, które nadają mu niepowtarzalny aromat i smak. Choć wymaga trochę czasu, to danie jest warte wysiłku. Ten gulasz jest idealny na chłodne dni. Dzięki temu gulaszowi obiad staje się ucztą. Dodatki do niego są wspaniałe. W zależności od gustu można dodać chili, zielony groszek, seler, orzechy, oliwki. Zróbcie swoją własną wersję, ale nie zapomnijcie o śliwkach.

Składniki na 3 porcje

  • 400g mięsa wołowego (rostbef i entrecote)
  • 200g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 żółta cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 suszone śliwki
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400ml bulionu wołowego
  • 1 pietruszka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Do rozgrzanego oleju w rondlu dodać kawałki boczku, mieszać i smażyć do uzyskania złotego koloru. Boczek należy przełożyć do miski.
  2. Wołowinę należy pokroić w plastry i doprawić mąką. Pozostawić mięso do zrumienienia na 5 minut.
  3. Do mięsa dodać zmielony czosnek, posiekaną cebulę, drobno posiekane chili oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Kontynuuj smażenie całości jeszcze przez 3 minuty.
  4. Następnie do rondla dodać wcześniej podsmażony boczek i śliwki. Zmniejsz ogień do niskiego i dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
  5. Gotuj gulasz przez 2 godziny na małym ogniu, aż wołowina będzie miękka. Posyp gulasz obficie pietruszką i podawaj ze świeżą bagietką, kaszą lub chlebem. Doprawić solą i pieprzem.Smacznego!!