Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Ciasto morelowe

Ciasto morelowe

Dodany: 05.04.2024 09:04:35


Morele to niezwykle aromatyczne owoce, które doskonale sprawdzają się w wielu deserach. Choć świeże morele mają swoich zwolenników, suszone morele oferują intensywniejszy smak i większą wszechstronność, pozwalając cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Dziś prezentuję przepis na ciasto z suszonymi morelami, które jest proste w wykonaniu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła lub margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od namoczenia suszonych moreli. Pokrój je na mniejsze kawałki i zalej gorącą wodą, pozostaw na około 30 minut, aby zmiękły.
  2. W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie dokładnie wymieszaj suche składniki.
  3. W innej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, nie przestając miksować. Następnie wlej ekstrakt waniliowy.
  4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, na przemian z mlekiem, cały czas mieszając, aby ciasto było gładkie.
  5. Odcedź morele z wody i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
  6. Przelej ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste i suchy patyczek wbity w ciasto wyjdzie czysty.
  8. Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem lub polane roztopioną czekoladą dla dodatkowej dekoracji. Smacznego!