Jesteś tutaj: BLOG Tapioka jako idealny składnik dla osób na diecie lub z wrażliwym układem pokarmowym.

Tapioka jako idealny składnik dla osób na diecie lub z wrażliwym układem pokarmowym.

Tapioka jako idealny składnik dla osób na diecie lub z wrażliwym układem pokarmowym.

W polskiej kuchni do tej pory była niedoceniana. Jest to produkt skrobiowy otrzymany z bulwy manioku, brazylijski odpowiednik naszej skrobi ziemniaczanej. 

Teraz coraz częściej i chętniej znajduje zastosowanie w naszych kuchniach. No właśnie, do czego można użyć tapioki?

Tapioka występuje w postaci kulek lub mąki. Te pierwsze po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste a to sprawia, że idealnie sprawdzają się do zagęszczania zup i sosów.

Składnik ten można z powodzeniem dodawać do wyrobu słodkich potraw mącznych takich jak naleśniki, racuchy, omlety, musy, galaretki, puddingi, budynie.

Niebywałą sławę tapioka zawdzięcza bubble tea- napojowi na bazie herbaty z dodatkiem aromatów owocowych i umieszczonych na dnie namoczonych w syropach kulek- właśnie tapioki. Taką herbatę możesz wykonać samodzielnie w zaciszu domowym. Będziesz potrzebować do tego swoich ulubionych owoców, herbaty, miodu oraz kostek lodu. Staną się dobrym dodatkiem do drinków- wystarczy wcześniej namoczyć je w soku lub syropie owocowym. Z powodzeniem można zastąpić nią makaron, np. w rosole.

Przechowywanie i gotowanie - jest dziecinnie proste. 

Kulki przed wykorzystaniem należy namoczyć. Mniejsze tapioki powinno się gotować około 40 minut a te większe- zazwyczaj są już przetworzone- wystarczy zalać gorąca wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Nie ma w tym nic trudnego, prawda? Przechowując tapiokę w szczelnym słoiku możemy cieszyć się jej świeżością i przydatnością do spożycia przez 2 lata. Supermarkety w coraz większej ilości oferują tapiokę na swoich półkach, jednak po wysokiej jakości produkt najlepiej udać się do sklepu z orientalną żywnością lub produktami typu BIO. Za 400 gram kuleczek zapłacimy około 10 zł.

Nadal nie macie pomysłu na wykorzystanie tapioki? Poniżej znajdziecie pyszny przepis który podbije serca nawet najbardziej wybrednym smakoszom!

Kokosowy pudding z tapioki z truskawkami

Składniki:

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • ⅓ szklanki drobnej tapioki
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu waniliowego lub ziarna wyłuskane z laski wanilii
  • szczypta soli morskiej
  • Składniki na sos truskawkowy:
  • 2 szklanki truskawek
  • ¼ szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

  • Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na godzinę. Po upływie tego czasu dodajemy cukier, wanilię oraz szczyptę soli i zagotowujemy.
  • Całość gotujemy przez ok. 12-15 minut do czasu aż perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie.
  • Truskawki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, dodajemy cukier i sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu 5-8 minut do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.
  • Ugotowaną tapiokę przekładamy do pucharków lub małych słoiczków, odczekujemy aż trochę zgęstnieje po czym wlewamy sos truskawkowy.
  • Przygotowany pudding wkładamy do lodówki i czekamy do całkowitego schłodzenia.

Ten deser to prawdziwy majstersztyk! Słodki, mięsisty, wypełniony małymi, jędrnymi kulkami.... Mniam!

Mąkę tapioki z powodzeniem można zastąpić tradycyjną mąką. Tapioka nie zawiera cholesterolu oraz glutenu więc będzie idealnym zamiennikiem dla osób cierpiących na celiakię, nadwrażliwość na gluten, zespół złego jelita bądź podwyższony poziom cholesterolu- jest produktem lekkostrawnym i hipoalergicznym.

Wybierając ten produkt możemy być pewni, że jest on rewelacyjnym źródłem skrobi opornej, której zadanie jest wspomaganie naszego systemu pokarmowego. Sama w sobie nie zawiera smaku ani zapachu dlatego ma tak szerokie zastosowanie.

W naszym kraju wiele osób nie ma pojęcia o istnieniu wielu produktów, które nie dość, że są smaczne to jeszcze mają pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm. Jeżeli nie jesteś przekonany do tego produktu najlepiej zasięgnąć opinii innych osób w internecie. Jedni chwalą ją za właściwości zagęszczające, inny uważają za niezastąpiony składnik do pieczywa oraz ciast.

Próbowaliście kiedyś tapioki? A może mieliście okazję skosztować jej w bubble-tea?