Jesteś tutaj: BLOG Kurkuma jako źródło wielu składników.

Kurkuma jako źródło wielu składników.

Kurkuma jako źródło wielu składników.

Kurkuma staje się coraz bardziej popularną przyprawą. Jej pochodzenie wywodzi się z Indii a wytwarza się ją z korzenia ostryżu- rośliny z rodziny imbirowatych. Jej smak nadaje potrawom korzenny, lekki smak z nutą ostrości oraz żółte zabarwienie. Początkowo, zanim poznano jej zastosowanie w gotowaniu, barwiono nią szaty. Pierwsze wzmianki o tej przyprawie zastosowanej w kuchni datowane są na 600 r. p.n.e. - 100 lat później kurkuma dotarła do Chin. 

Indyjscy i Chińscy medycy przypisywali jej zdrowotne działanie. Była ona wykorzystywana jako środek łagodzenia bólowych dolegliwości menstruacyjnych, pozbywania się pasożytów oraz terapiach leczenia schorzeń układu pokarmowego. Przyprawa ma zdrowotne działanie zarówno na zimno jak i kiedy dodamy ją do gotowanego dania. Można dodawać ją do zup, sosów a nawet posypać nią sałatki. W przypadku dań gotowanych kurkumę należy dodać na samym początku, aby wydobyć z niej maksymalne walory smakowe. Prozdrowotne właściwości kurkuma zawdzięcza silnemu związkowi leczniczemu- kurkuminie- silnym przeciwutleniaczu o właściwościach przeciwzapalnych. Niestety, ta substancja jest słabo wchłaniana przez nasz organizm. Aby odczuć pozytywne działanie kurkuminy należy ją łączyć z piperyną występującą w pieprzu. 

Naukowcy odkryli działanie kurkumy także na nasz mózg! Zawarte w kurkumie substancje stymulują komórki mózgowe do pracy skutecznie hamując efekty chorób mózgu. Jeżeli znasz kogoś z depresją lub zaburzeniami osobowości koniecznie poleć takiej osobie dodawanie kurkumy do potraw! 

Indyjska przyprawa jest niezastąpiona w profilaktyce przeciwko rakowi- wspomaga działanie leku podawanego przy nowotworach piersi. Argumentów “za” dla kurkumy jest bardzo dużo.  Warto stosować ją w naszej codziennej diecie. Przyprawa pobudza nasze gruczoły do wydzielania żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych a także działa antybakteryjne i rozkurczająco. Jej pozytywny wpływ odczują osoby z problemami trawiennymi, schorzeniami wątroby czy trzustki.

Trwające badania nad przyprawą potwierdzają jej dobroczynny wpływ na nasz wzrok. Prowadzone są spekulacje na temat wykorzystywania kurkumy do walki z jaskrą, zapalenia spojówek czy zespołu suchego oka.

Dziennie powinniśmy zjadać ok. ćwierć łyżeczki kurkumy. Przyjmowana w tak małych ilościach już wykazuje dobroczynne działanie. 

To nie tylko korzyści dla organizmu wewnętrznego- kurkuma działa dobrze na naszą cerę. Dodana do maseczki i zastosowana do cery tłustej i trądzikowej polepszy jej wygląd i rozjaśni zaczerwienienia. Wiele koncernów farmaceutycznych korzysta z kurkumy jako barwnik do produktów makijażowych. Olejki z niej są składnikiem perfum. 
W domowym zaciszu także możemy zrobić sobie maseczkę z kurkumy. Wystarczy wymieszać 1 łyżeczkę kurkumy z 1 łyżeczką miodu oraz 1-2 łyżeczkami mleka. Nakładając mieszankę należy pamiętać o rękawiczkach. Kurkuma barwi skórę! Żółtego odcienia z twarzy pozbędziemy się przecierając skórę wacikiem nasączonym maślanką lub jogurtem.

Jak wszystkie produkty, kurkuma ma także przeciwwskazania do stosowania. Nie powinny używać jej kobiety w ciąży, ponieważ pobudza ona pracę macicy oraz osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe i cierpią na kamienie żółciowe.

Kurkuma jako przyprawa jest trudna do stosowania jako podstawa. W czasie obróbki termicznej traci ona swoją wyrazistość, natomiast połączona z curry daje niesamowite doznania smakowe. Uważajmy także z jej ilością- gdy przesadzimy z jej dodaniem nasze potrawy mogą stać się gorzkie. Zwykłe dania na bazie ryżu po dodaniu kurkumy zdobędą orientalny charakter i oczywiście kolor. Polecam ożywić nią nawet polskie dania- odrobina tej przyprawy dodana do farszu na pierogi ruskie delikatnie zmieni ich smak.

Podsumowując, kurkuma pasuje do wszystkiego! Oczywiście nie należy z nią przesadzać, jednak nawet jej szczypta doda potrawom charakteru. Jej działanie prozdrowotne jest dodatkowym atutem. Czego chcieć więcej?

Jestem ciekawa waszych przepisów na użycie kurkumy w kuchennych podbojach.