Jesteś tutaj: BLOG Żelazo - składnik na wagę złota

Żelazo - składnik na wagę złota


Niedobór żelaza

Na pewno nie jeden raz słyszeliście o tym, że w przyrodzie musi być zachowana równowaga. Ty także jesteś częścią natury i aby czuć się dobrze, musisz zadbać o zachowanie równowagi swojego organizmu. Wszelkie zaburzenia, zarówno nadmiar, jak i niedobór cennych składników odżywczych bardzo szkodzi Twojemu zdrowiu. Jednym z ważniejszych mikroelementów jest właśnie żelazo. Niedobory żelaza u ludzi są często obserwowane i wynikają z małej podaży tego składnika z dietą lub zaburzeń jego wchłaniania, mogą być również przejawem niektórych chorób. To właśnie niedobór żelaza jest największym problem żywieniowym na świecie. Niedobór żelaza daje objawy, takie jak: senność, brak energii, niski poziom koncentracji, obniżona sprawność umysłowa, blada skóra, pęknięcia w kącikach ust oraz zimne dłonie i stopy. Z kolei najpopularniejszym objawem wewnętrznym jest anemia. Niestety objawy te są bardzo często bagatelizowane i mylone z innymi dolegliwościami. Wystarczy jednak wykonać badanie krwi aby przekonać się, jaki jest poziom żelaza w naszym organizmie. Ale uwaga! Nadmiar tego pierwiastka jest również groźnym dla człowieka stanem powodującym hemochromatozę.

Żelazo w diecie

W przypadku niedoboru żelaza w organizmie pomóc może odpowiednio zbilansowana dieta a także spożywanie produktów bogatych w żelazo. Zapotrzebowanie na żelazo zależy od wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Średnio wynosi 14 mg/dobę. Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje u kobiet w ciąży i karmiących. Co więcej, suplementacja żelaza nie jest łatwa, ponieważ pierwiastek ten należy do trudno przyswajalnych - warto więc dowiedzieć się o nim więcej i skutecznie zapobiegać niedoborom. Żelazo, choć niezbyt łatwo przyswajalne, znajduje się w wielu popularnych produktach spożywczych. Zastanawiacie się może jakie są znane produkty najbardziej bogate w żelazo?! Przeczytajcie sami:

  • natka pietruszki
  • brokuły
  • fasola
  • groch
  • soja
  • czerwone mięso
  • czerwone i zielone warzywa
  • wątróbka wieprzowa i wątróbka z kurczaka
  • chleb żytni pełnoziarnisty
  • mleko i produkty mleczne
  • żółtka jajek 


Ponieważ najlepszym źródłem żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego, należy zadbać również o odpowiednią ilość białek pochodzenia roślinnego. Stosując dietę w anemii, warto wzbogacać posiłki o składniki zawierające żelazo: dodawać pestki dyni, słonecznika, otręby, mak i inne. Teraz kiedy już wiesz, że nawet owoce i warzywa są produktami bogatymi w żelazo, łatwiej Ci będzie dostosować jadłospis do swoich potrzeb. Dodatkowo warto tu zwrócić uwagę, że produkty bogate w żelazo są lepiej przyswajane w organizmie jeśli łączy się je z produktami zawierającymi dużą ilość witaminy C, natomiast słabiej reagują z pokarmami bogatymi w wapń. Wchłanianie żelaza poprawia również obecność w diecie kwasów organicznych (jabłkowy, winowy) i białek zwierzęcych. Z kolei znaczne ilości błonnika pokarmowego w diecie, obecność szczawianów (np. szpinak, szczaw), tanin (np. herbata, kakao, orzechy), polifenoli (m.in. kawa, czerwone wino), niektórych składników mineralnych (wapń, miedź, cynk) - znacznie obniżają jego dostępność.