Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Kolacje Zupa krem marchewkowa

Zupa krem marchewkowa

Dodany: 21.03.2023 10:40:06

Zupa krem marchewkowa to wspaniały posiłek, nie tylko dla maluchów. Ta zdrowa i sycąca zupa doskonale nada się na obiad dla całej rodziny.

Składnikizupa krem marchewkowa

  • 1 cebula
  • 500 g marchewki
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka tartego imbiru (można pominąć w wersji dla dzieci)
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju
  • płatki migdałowe

Przygotowanie

Na oleju usmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i startą marchewkę, doprawić solą i smażyć często mieszając przez ok. 10 minut. Następnie dodać startego imbiru i soczewicę. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty. Wlać bulion i gotować pod uchyloną pokrywką przez ok. 15 minut lub do miękkości. Zmiksować na gładki krem razem z resztą imbiru. Dodać mleko migdałowe i ponownie zmiksować. Doprawić solą w razie potrzeby. Podawać z kaszą jaglaną, zarumienionymi płatkami migdałów, posiekaną zieleniną i olejem migdałowym.