Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Dania bezglutenowe Wrapy z sałatą, quinoa i wędzonym tofu

Wrapy z sałatą, quinoa i wędzonym tofu

Dodany: 01.05.2025 08:02:21

Wrapy z sałatą, quinoa i wędzonym tofu to doskonała propozycja na zdrowy, lekki i sycący posiłek. Idealnie sprawdzą się jako szybka przekąska na lunch, kolorowa kolacja dla znajomych czy zdrowa alternatywa na piknik. Połączenie chrupiącej sałaty, wartościowej quinoa i smakowitego wędzonego tofu zapewnia bogactwo smaków oraz doskonałą równowagę składników odżywczych. Przekonaj się sam, jak łatwo przygotować ten pyszny posiłek!

Składniki: 

  • Tortille lub płaty do wrapów (np. ryżowe lub kukurydziane)
  • 1 szklanka quinoa
  • 200 g wędzonego tofu
  • Świeża sałata (np. sałata lodowa lub rukola)
  • 1 awokado
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przede wszystkim, quinoa przepłucz pod zimną wodą, a następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. W międzyczasie pokrój wędzone tofu w kostkę i usmaż na patelni na złoty kolor, dodając odrobinę oliwy z oliwek.
  3. Pokrój awokado, pomidor oraz ogórek na kawałki.
  4. W misce wymieszaj ugotowaną quinoa z tofu, awokado, pomidorem i ogórkiem. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
  5. Na każdym placku tortilli ułóż sałatę, a na niej przygotowaną mieszankę z quinoa i tofu.
  6. Zwiń tortille w formie wrapa, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, jeśli chcesz je podać na przekąskę.

Pyszne wrapy z sałatą, quinoa i wędzonym tofu to idealne danie na różne okazje, takie jak lunch w pracy, kolacja z przyjaciółmi czy jako zdrowa przekąska na spotkaniu. Dzięki prostocie przygotowania jest to przepis, który każdy może zrealizować w swojej kuchni!