Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Pudding z mango i chia

Pudding z mango i chia

Dodany: 12.09.2022 11:05:48

Czas przygotowania: 10 min

Czas pęcznienia chia: 6 godz.

Ilość porcji: 750g deser

Świetnym pomysłem na walentynkowy deser jest przygotowanie puddingu chia z mango i serkiem Mascarpone. Choć bardzo często sięgamy po desery z truskawkami, luty to świetny moment, by pomyśleć o zimowych owocach. Przykładem takiego owocu jest mango.

Składniki:

  • 250 ml na 1 szklankę mleka
  • 4 płaskie łyżki nasion Chia
  • 150g serka Mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 duże mango - 500 g

Jak zrobić Chia pudding z mango

  1. Do miski wlej szklankę mleka od krowy. Ten deser można zrobić z mlekiem migdałowym lub kokosowym, jeśli nie masz mleka krowiego lub nie możesz go użyć. Mleko można podgrzać. Dzięki temu pudding będzie nieco szybciej gęstniał. Można również użyć zimnego mleka. To tylko kwestia czasu, kiedy nasiona chia rozszerzą się.
  2. Do miski z mlekiem należy dodać cztery łyżki proszku z nasion chia. Dzięki nasionom chia powstanie gęsty budyń. Pozwól odpocząć przez co najmniej sześć godzin. Ta mieszanka może być przygotowana wieczorem, a deser można zrobić następnego dnia rano.
  3. W osobnej misce umieścić 150 g serka mascarpone. Do masy należy dodać dwie łyżeczki cukru waniliowego. Połączyć cukier z serkiem mascarpone. Aby przyspieszyć proces rozpuszczania cukru w serku, można użyć miksera/ blendera ręcznego.
  4. Słodkie mascarpone i wanilię wymieszać z napęczniałymi nasionami Chia z mlekiem. Tym razem nie używaj ponownie blendera lub miksera, aby nie rozbić nasiona chia.
  5. Obierz owoc mango, umyj go wodą i osusz na ręczniku. Część miąższu pokrój w drobną kostkę. Z pozostałego miąższu zrób podłużne dzwonki. Resztę zblendować za pomocą blendera ręcznego.
  6. Umieść pudding chia na dnie pucharków. Ostrożnie zalej pudding miąższem z mango. Pudding chia będzie wyglądał pięknie i estetycznie, jeśli nie pobrudzisz brzegów. Podawaj pudding chia z kawałkami mango na górze. Zdrowy deser jest już gotowy do podania. Smacznego!