Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Kulki ziemniaczane z serem

Kulki ziemniaczane z serem

Dodany: 12.09.2022 11:42:37

Ilość porcji: 40 kulek ziemniaczanych

Czas przygotowania: 55 min.

Na szybką przekąskę, domowe kulki ziemniaczane stanowią pyszną opcję. Ten przepis jest łatwy do wykonania i niedrogi.

Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków, najlepiej mącznych typu C
  • 80 gramów mąki migdałowej
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 20g startego sera cheddar
  • 1 średniej wielkości jajko
  • Przyprawy: Pół łyżeczki soli i słodkiej papryki; po 1/3 łyżeczki dla pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia kulek przed smażeniem
  • 500ml oleju do smażenia kulek

Jak zrobić kulki ziemniaczane z serem

  1. Potrzebne jest 500g ugotowanych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa na średnich obrotach.
  2. Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodać około pół szklanki mąki migdałowej. Do miski należy dodać dwie czubate łyżki skrobi/glutenu ziemniaczanego. Utrzeć około 20 gramów sera cheddar z jednym jajkiem. Konieczne będzie również dodanie przypraw: Po 1/2 łyżeczki soli, słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki pieprzu.
  3. Połącz wszystkie składniki w misce i dobrze wymieszaj rękami. Uformować jednolitą kulkę ziemniaczaną. Kulki ziemniaczane powinny być bardziej zwarte niż tradycyjne polskie kluski. Być może będziesz musiał zwiększyć ilość mąki, jeśli Twoje ciasto będzie zbyt luźne.
  4. Umieść około 2 łyżki bułki tartej na talerzu. Weź niewielką ilość kulki z ciasta ziemniaczanego i oderwij ją. Z masy uformuj małe kulki. Każda kulka powinna być obtoczona w bułce tartej.Gotowe kulki umieść na talerzu. W ten sposób możesz zrobić wszystkie kulki ziemniaczane.
  5. Do garnka wlej 500ml oleju o wysokiej temperaturze dymienia. Podgrzej olej. Włącz średni palnik i poczekaj aż olej się rozgrzeje.
  6. Gdy olej będzie wystarczająco gorący,wrzuć kulki ziemniaczane. Smaż partiami tak aby w oleju miały miejsce na swobodne smażenie. Powinny być gotowe do łowienia po około pięciu minutach. Kolejną partię smażonych kulek usmażyć natychmiast po wyjęciu jednej partii.
  7. W ten sposób należy usmażyć wszystkie kulki. Dobrze usmażone kulki ziemniaczane są chrupiące i złotobrązowe z zewnątrz, a w środku delikatne i pyszne.Można je podawać jako przękąskę z ketchupem, lub innym preferowanym przez nas sosem, np. czosnkowym lub do obiadu. Smacznego!