Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Dania bezglutenowe Jabłka pieczone z cynamonem

Jabłka pieczone z cynamonem

Dodany: 27.07.2024 08:02:12

Jabłka pieczone z cynamonem to jedno z tych dań, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa i rodzinnych spotkań. To niezwykle prosty przepis, który zachwyca smakiem oraz aromatem. Idealnie odnajduje się w chłodne, jesienne wieczory oraz na zimowe święta. To nie tylko pyszny deser, ale również zdrowa przekąska, której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Poznajcie nasz przepis na jabłka pieczone z cynamonem, które z pewnością skradną Wasze serca!

Składniki: 

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Jabłka dokładnie umyj i odetnij górną część, tworząc "czapeczki". Następnie wydrąż je, usuwając gniazda nasienne. Możesz użyć łyżeczki lub specjalnej foremki.
  3. W miseczce wymieszaj brązowy cukier z cynamonem oraz posiekanymi orzechami i rodzynkami, jeśli postanowisz je dodać.
  4. Wypełnij wydrążone jabłka przygotowaną mieszanką, a na wierzchu połóż odrobinę masła.
  5. Ułóż jabłka w naczyniu do pieczenia i wlej do niego filiżankę wody, aby jabłka nie wyschły podczas pieczenia.
  6. Przykryj "czapeczkami" i piecz przez około 25-30 minut, aż jabłka staną się miękkie, ale nie rozgotowane.

Jabłka pieczone z cynamonem idealnie sprawdzą się na wiele okazji. Mogą być pysznym deserem na rodzinnych obiadach, przyjęciach urodzinowych, a także doskonałym sposobem na wykorzystanie jabłek, gdyż smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkowo, to zdrowa alternatywa dla wielu słodyczy, która z pewnością zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Smacznego!