Jesteś tutaj: BLOG Przepisy kulinarne Bezglutenowe placki bananowe z mąką jaglaną

Bezglutenowe placki bananowe z mąką jaglaną

Dodany: 12.09.2022 09:24:49

Bezglutenowe placki bananowe z mąką jaglaną

Czas przygotowania: 20 min.

Każdy, kto spróbuje tych bananowych placków z mąką jaglaną, smażone na oleju kokosowym uzna je za najlepsze. Uzna, że naleśniki są tak pożywne, że musi zjeść je wszystkie. Te naleśniki są bezglutenowe, co czyni je świetnym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. Można zastąpić nim mąkę z prosa. W sklepach możemy znaleźć wiele różnych mąk, dzięki modzie na bezglutenowość. Warto próbować nowych rzeczy. Olej kokosowy to kolejny ważny składnik tych naleśników. To właśnie w nim je smażymy i nadaje im kokosowy smak. Olej kokosowy to obowiązkowa pozycja w Twojej kuchni. Świetnie sprawdza się w kuchni azjatyckiej i jest idealny do robienia słodkich naleśników. Olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych olejów do smażenia. Naleśniki bananowe to świetny przysmak dla dzieci i polecam je  mamom. To również zdrowe rozwiązanie!

SKŁADNIKI

  • 200g mąki jaglanej
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki miodu (można też zastąpić cukrem trzcinowym).
  • 3 dojrzałe banany
  • Olej kokosowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Połącz mąkę, mleko i miód. Następnie dodaj pokrojone w plasterki banany. Upewnij się, że ciasto jest nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki. Odstaw na 10 minut. Na patelnię dodaj jedną łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany olej ułóż ciasto w małe placuszki. Smaż ciasto na złoty kolor z obu stron przez około 2 minuty. Po każdej partii dodaj na patelnię odrobinę oleju kokosowego.